czwartek, 14 września 2017

Pieczone placki ziemniaczano - cukiniowe

Musze przyznać, że te placki skradły nasze serca. Nie tylko smakiem, ale też tym jakie są uniwersalne! Pasują praktycznie do wszystkiego, robi się je łatwo... wyśmienito na ciepło i na zimno. Jako dodatek i same  w sobie jako przekąska. Dodatkowo są dietetyczne! Jeden placek to ok 60 kcal! Jedyny ich minus to tempo w jakim znikają... Niemniej pojawiają się regularnie na moim stole i na pewno jeszcze długo nam się nie znudzą.

Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 600 g cukinii
- 1 duża cebula
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki pełnoziarnistej
- przyprawy :  sól , pieprz, czosnek grantulowany
- oliwa do nasmarowania blachy

Ziemniaki obieramy, ścieramy i solimy. Odstawiamy na 15 min na bok, żeby puściły wodę. To samo robimy z cukinią i cebulą.  W tym czasie nastawiamy piekarnik na 180 stopni zeby sie nagrzał i  przygotowujemy blache wyłożoną papierem do pieczenia (ja papier dodatkowo delikatnie natłuszczam pędzelkiem żeby placki ładnie odchodziły). 
Starte warzywa dokładnie odciskamy : na sitku, przez gazę, w rękach - obojętnie, byle porządnie :) Następnie dodajemy mąkę, jajka i przyprawy - przypraw nie żalujemy! Konsystencja powinna być dość zwarta. Łyżką nakłdamy ciasto na blachę i rozsmarowujemy w kształt placka. Pieczemy ok 30-40 min ( zlaezy od grubosci i piekarnika) w polowie czasu przewracając je na drugą stronę.
Uważamy, żeby nie zjeść wszystkich zanim wystygną :)

Z podanej ilości wyszły mi 22 placki.

Smacznego !

O.J.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz