środa, 7 czerwca 2017

Dietetyczna pierś z kurczaka zapiekana w porach i marchewce

Siedze w domu, patrze na te kurczakowe filety i pustka w glowie. Dziś nie mój dzień - nie chce mi się. Ale jednak jakiś obiad musiałam zrobić, a że nie ma u mnie obiadu bez warzyw opcje byly dwie. Usmażyć filet i zrobić surówkę, albo... zapiec kurczaka z warzywami i tak się stało. Przyznam, że mąż patrzył niepewnie... ale efekt okazał się na  prawdę super!





Składniki:
- 500 g piersi z kurczaka
- 2 marchewki
- 2- 3 pory ( białe części) lub tak jak u mnie 400 g mrożonego bo akurat taki był + ominęło mnie krojenie :D
- 1 cebula
- 1 małe opakowanie serka kanapkowego chudego
- 1 łyżka ketchupu
- 1 łyżka domowej bulionetki
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- sól, pieprz, czosnek, papryka słodka

Marchewkę myjemy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej dorzucamy cebule i marchewkę, delikatnie solimy i chwilkę przesmażamy. Dodajmy pokrojone w półplasterki (lub mrozone) białe części pora. Smażymy aż zmiękną. Pod koniec doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem, dodajemy serek ketchup i łyżkę bulionetki. Mieszamy wszystko razem i zdjemujemy z ognia. Rozgrzewamy piekarnik do 200stopni. Piersi z kurczaka kroimy w plastry lub paski i doprawiamy. Naczynie żaroodporne delikatnie przecieramy olejem kokosowym. Na dnie układamy połowę kurczaka, na kurczaka połowę masy warzywanej następnie ponownie kurczak i warzywa. Przykrywamy i pieczemy ok 20 min. Następnie zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy jeszcze chwilkę. Podajemy z ziemniakami i ulubioną jarzynką.

Smacznego!

O.J.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz