czwartek, 15 czerwca 2017

Zupa krem ze świeżych pomidorów z bazylia i fetą

Zupa pomidorowa to smak chyba wszystkich dzieci. Do dziś została jedna z moich ulubionych. Próbowałam wielu zup pomidorówych ale żadna, absolutnie żadna- nawet ta, którą za chwilę wam zaprezentuje nie dorównuje zupie pomidorowej mojej babci 💓Babciu kocham Cie i Twoją pomidorową. Jest najlepsza na świecie, słodka, aromatyczna i gotowana z miłością...Niestety od kochanej babci dzieli mnie ponad 1000 km i moge tylko wspominać te smaki... Niemniej w domu co jakiś czas robie różne zupy pomidorowe. Ja preferuje te bardziej słodkie a mąż te bardziej na ostro. Tym razem zaproponowałam mu jednak zupę krem ze świeżych pomidorów z wyczuwalną nutką bazylii i fetą. Bez makaronu - jedynie z grzanką. Przynam, że obojgu nam smakowała ale będzie jeszcze lepsza jak będzie szczyt pomidorowego sezonu i na pewno wówczas często będzie na naszym stole gościć. A tymczasem zapraszam do przepisu...

Składniki:
- 1,5 kg świeżych dojrzałych pomidorów
- główka czosnku
- duża garść bazylii
- spora łyżka serka śmietankowego chudego
- 2 łyżki domej bulionetki (przepis tu)
- oliwa z oliwek
- ser feta
- przyprawy ( sól, pieprz, rozmaryn, zioła prowansalskie, cukier lub stevia- opcjonalnie)

Wybieramy dojrzałe miękkie. Jeżeli nie ma akurat takich tylko tradycyjne sklepowe dośc twarde to polecam kupic je około tydzień wcześniej i dać im dojrzec spokojnie w domu. I nigdy - przenigdy nie wkładać do lodówki!!! Wracając... z pomidorów ściągamy skórkę ( nacinamy delikatnie i sparzamy we wrzątku). Wycinamy szyupłkę i kroimy w kostkę. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Pokrojone pomidory wrzucamy do naczynia żąroodpornego lub blachy, solimy polewamy oliwą z oliwek i mieszamy. Na wierzch kładziemy ząbki czosnku w łupince. Pieczemy razem ok 25 min.
Bulionetkę mieszamy z ok 0.5 l wody i podgrzewamy w garnku. Wyjmujemy upieczone pomidory i zdejmujemy czosnek na bok. Zawartość naczynia dodajmy do bulionu, doprawiamy solą, pieprzem, ziołami, dodajemy garść świeżej bazylii i wyciskamy z łupinek upieczony czosnek wprost do garnka. Wszystko razem blendujemy na gładką masę. Próbujemy czy trzeba dosłodzić lub dosolić. Na koniec zabielamy łyżką serka śmietankowego aby bylo bardziej kremowe. Podajemy w mieseczkach z pokruszonym serem feta, odrobiną oliwy z oliwek i grzankami.

Smacznego :) !

O.J.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz