czwartek, 4 maja 2017

Zdrowe gofry bananowe

Nagły wyjazd i banany zostały na kilka dni w misce... po naszym powrocie były już moooocno brązowe. Nie było na co czekać - trzeba było coś wykombinować! Placki, ciasto czy gofry ? Jednak gofry... w sam raz na leniwe śniadanie 😋A przy okazji jest to zrowasza, niż tradycyjna wersja. Gofry są raczej miękkie i niezwykle sycące! Z podanych składnikó wyszło 6 szt.



Składniki:
- 3 nieduże bardzo dojrzałe banany
- 3 jajka
- 0,5 szklanki płatków owsianych
- 0,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 łyżka rozpuszczonego oleju kokosowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 pastylka stevi ( opcjonalnie)
- 100 g borówek (opcjonalnie)

Banany rozdrabniamy blenderem lub widelcem, wbijamy 3 całe jajka i mieszamy. Płatki owsiane mielimy na mąkę, dodajemy ją do jajek razem z mąką pełnoziarnistą i  proszkiem do pieczenia oraz solą i mieszamy. Na koniec dodajemy łyżkę oleju i ewentualnie stevię, jeżeli ktoś woli słodszą wersję. Świetnie sprawdziły się zamrożone borówki dodane do ciasta. Myślę, że maliny czy inne miękkie owoce również dadzą radę - ale nie jest to konieczne. Gofry są dobre same w sobie.
Gofrownice nagrzewamy i przesmarowujemy natłuszczonym pędzelkiem, jeżeli ktoś się obawia, ze ciasto się przyklei. Ciasto jest dość gęste, więc trzeba dość szybko rozprowadzić je łyżką po formie. Zamykamy i pieczemy ok 3-4 min nie otwierając w tym czasie gofrownicy.
Podajemy z jogurtem, świeżymi owocami lub domowym dżemem 💜

Smacznego !

O.J.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz