- 2 jajka + jedno białko
- 3 łyżki mleka
- poł łyżeczki oleju kokosowego
- 25 g sera feta
- 5 zielonych oliwek
- 0,5 średniej papryki lub jedna bardzo mała
- 0,5 małej cebuli
- sól, pieprz, szczypiorek
Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Cebulę i paprykę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na patelnie. Po chwili dodajemy pokrojone w plasterki oliwki i smażymy przez moment. W tym czasie kroimy fetę w kostkę lub rozkruszamy palcami a w miseczce mieszamy jajka, białko, sól, pieprz i mleko. Ubijamy aż masa będzie jednolita. Wlewamy masę na patelnie i posypujemy serem. Zmiejszamy ogien i przykrywamy patelnie. Należy uważać żeby omlet nie przywarł, dlatego ruszamy delikatnie patelnia a szpatułką podważamy boki. Gdy zetnie się na tyle aby się nie rozpadł zsuwamy go delikatnie na talerz i przerzucamy na patelnie na drugą stronę. Smążymy jeszcze chwilkę. Podajemy posypany szczypiorkiem.
O.J.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz