niedziela, 23 lipca 2017

Rolada szpinakowa z wedzonym łososiem

Rolada szpinakowa z łososiem to przykład przekąski, która odnajduje się przy każdej okazji. Często spotykana na weselach i bankietach ale również na stołach podczas zwykłych domowych posiadóweczek. I nie ma się czemu dziwić! Jej wykonanie zajmuje niewiele czasu i jest na prawdę proste a efekt zachwyca :)

Składniki:
- opakowanie mrożonego szpinaku
- ząbek czosnku
- 4-5 jajek (w zależności od rozmiaru)
- 1 łyżka mąki
- 250 g serka chudego kanapkowego
- 200 g wędzonego łososia
- pęczek szczypiorku
- łyżka oleju kokosowego
- sól i pieprz

Szpinak podsmażamy na oleju kokosowym wraz z czosnkiem. Doprawiamy solą i pieprzem, odcedzamy na sitku i studzimy. Jajka rozbijamy osobno na białko i żółtko. Białka ubijamy ze szczytą soli a żółtka mieszamy ze szpinakiem i łyżka mąki. Następnie delikatnie dodajemy pianę z białek do szpinaku i mieszamy. Powstałą masę przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i łyżką formujemy prostokąt. Pieczemy 15 min w nagrzanym do 190 stopni piekarniku bez termoobiegu. Następnie wyjmujemy odwracany na drugą stronę, kładziemy na kratkę aby się nie zaparzyło i studzimy (ok 5 min). Wystudzonyony placek smarujemy serkiem kanapkowym,  doprawiamy solą i pieprzem (albo kto czym lubi), posypujemy szczypiorkiem i układamy łososia. Zwijamy, obwijamy folią i wkładamy do lodówki na około godzinę. I gotowe :)

Smacznego !

O.J.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz