niedziela, 23 lipca 2017

Makaron z pesto i warzywami.

No i tak jak mówiłam tak się stało - pesto do wszystkiego ostatnio :)
Dzisiejszy obiad wersja wege... Makaron spaghetti + makaron cukiniowy + papryka + pesto i feta.
Jednym słowem - WYŚMIENITE letnie danie 💗



Składniki:
- ok 40 g makaronu spaghetti pełnoziarnistego( 100 g ugotowanego)
- pół czerwonej papryki
- jedna mała młoda cukinia
- mała cebulka
- ząbek czosnku
- łyżka pesto (Przepis)
- łyżeczka oleju kokosowego
- 10 g sera feta light lub inny
- przyprawy: sól, pieprz, łyżeczka domej bulionetki (Przepis)

Na patelni podsmażamy pokrojoną drobno cebulkę i paprykę. Pod koniec smażenia dodajemy przeciśniety przez praskę czosnek. Wstawiamy wodę na makaron, który następnie gotujemy al dente.
Przygotowujemy cukinię. Myjemy, odcinamy końce i kroimy na plasterki ( ja użyłam do tego noża do sera, tego co wygląda jak łopatka, ale można też zwykłym nożem) a następnie w cienskie paski przypominające makaron spaghetti. Tak przygotowana cukinie dorzucamy do patelni z warzywami, doprawiamy solą, pieprzem i bulionetką i chwilke smażymy wszystko razem. Następnie dodajemy odcedzony makaron oraz pesto, mieszamy i zdejmujemy z ognia. W razie potrzeby dodajemy odrobinę oliwy z oliwek. Na talerzu posypujemy całość pokruszonym serem i podajemy :)

PYSZNOŚCI! - Sprawdźcie sami !

O.J.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz