piątek, 2 czerwca 2017

Leczo warzywne

Szybki  i lekki pomysł na obiad lub kolację. Nie wymaga dużo pracy, sprawdzi sie w formie wege z grzankami tak jak u mnie lub z kawałkami piersi z kurczaka i no makaronem. Fajne jednogarnkowe danie :)



Składniki:
- 2 średnie czerwone papryki
- 3 marchewki
- 500 g pieczarek
- 1 spora cukinia
- 3 cebule
- 750 ml passaty pomidorowej lub sparzonych pokrojonych w kostkę pomidorów
- olej kokosowy do podsmażenia
- przyparawy (sól, pieprz, czosnek, słodka i ostra papryka, zioła prowansalskie, 1 łyżka ketchupu, 1 duża łyżka domowej bulionetki - przepis tutaj)
- natka pietruszki do posypania

W dużym garnku lub głębokiej patelni podgrzewamy olej kokosowy. Cebulę kroimy w piórka i wrzucamy na patelnie. Po chwili dodjaemy pokrojona w paski paprykę oraz marchewką pokrojoną w półplasterki. Smażymy razem chwilę. Następnie dodajemy pokrojone w półplasterki pieczarki a na sam koniec cukienie i smażymy razem jeszcze kilka minut. Do usmażonych warzyw dodajemy passatę, przyprawy i domową bulionetkę i gotujemy chwilę razem. Podajemy z grzankami z ciemnego pieczywa i posypane pietruszką.

Smacznego :)

O.J.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz