środa, 31 maja 2017

Dietetyczne pulpety drobiowe w sosie pieczarkowym z marchewką

Jak już pewnie zdążyliście zauważyc pieczarki są dosyć częstym gościem w mojej kuchni, a sos pieczarkowy razem z zupą pieczarkową to faworyci mojego męża. Dziś w menu pulpety z sosie pieczarkowym z dodatkiem słodkiej marchewki - pyszne! Sprawdźcie :)



Składniki:
- 800 g mięsa mielonego drobiowego
- 2 jajka
- 30 g płatków owsianych
- 1 łyżeczka musztardy
-  przyprawy : sól, pieprz, czosnek, słodka papryka słodka lub inne ulubione

Sos:
- 500 g pieczarek
- 3 duże marchewki
- 3 łyżki serka kanapkowego light
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- 2 kostki wywaru z grzybów
- przyprawy sól, pieprz, czosnkek, słodka papryka, domowa kostka rosołowa
- łyżka mąki pełnoziarnistej (opcjonalnie)
- natka pietruszki do posypania

Zaczynamy od dokładnego umycia pieczarek i marchewki. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Marchewkę kroimy w półplasterki i podsmażamy na patelni. Pieczarki kroimy i dorzucamy na patelnie, smażymy razem aż odparuje woda. Pod koniec smażenia dodajemy sól, czosnek i słodką paprykę. Następnie zalewamy całość szklanką wody z rozrobioną domową kostką rosołową ( przepis później). Gdy się zagotuje dodajemy serek kanapkowy i dokładnie mieszamy. Mąkę rozrabiamy z wodą i dodajemy do sosu jeżeli jest zbyt rzadki. Doprawiamy do smaku i chwilkę gotujemy.

Wstawiamy garnek do gotowania na parze. Mięso na pulpety wrzucamy do miski, dodajemy jajka, płatki owsiane musztardę i przyprawy. Wyrabiamy i zwilżonymi dłońmi robimy nie za duze pulpety. Gotowe kuleczki gotujemy na parze ok 10 min a następnie dodajemy do sosu i mieszamy razem. Całość posypujemy poszatkowaną natką pietruszki. Podajemy z makaronem, ryżem i surówką albo tak jak ja z pieczonymi szparagami (przepis tutaj)

Pozdrawiam!

O.J.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz