środa, 26 kwietnia 2017

Pieczone warzywa

Pomysł na lekką kolację  lub jako dodatek do obiadu. Banał a jednak wskoczył na górę listy ulubionych. Przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, prezentuje się pięknie na talerzu, jest zdrowe i smaczne. Czego chcieć więcej ?


Składniki (3 porcje)
- 4 nieduże ziemniaki
- 4 marchewki
- 1 papryka czerwona
- 1 nieduża cukinia
- 1 cebula czerwona
- 1 cebula biała
- ok 4 łyżki oliwy z oliwek
- przyprawy ( sól, pieprz, słodka papryka, czosnek, zioła prowansalskie, majeranek lub dowolne ulubione)

Sos:
- 180 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu light
- sól, pieprz, czosnek (świeży lub w proszku), zioła prowansalskie
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1/2 płaskiej łyżeczki łagodnej musztardy

Ziemniaki obieramy i kroimy w łódeczki. Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy ok. 4 min. Odcedzamy i studzimy. Marchewkę obieramy i kroimy w słupki, paprykę w paski a cebulę i cukinię w grube plastry. Delikatnie obtaczamy w oliwie wymieszanej z ziołami o układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy aby przeszło smakiem przypraw minimum 20 min. Im dłużej tym lepiej :)
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni góra + dół i pieczemy 15 min z jednej strony po czym obracamy i około 10- 15 min z drugiej. W ostatnich 5 min warto sprawdzać czy nie za bardzo się przypiekły - piekarnik piekarnikowi nie równy- każdy z nas to wie :)
Warzywa podałam z dodatkiem sosu czosnkowego.

Polecam!

O.J.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz