środa, 19 kwietnia 2017

Zupa meksykańska

Oj dawno dawno nie robiłam tej zupy i dopiero gdy spróbowałam zaczęłam się zastanawiać dlaczego?  Rozgrzewająca, bardzo sycąca i aromatyczna. Ciężko nie zakochać się w tym przepisie!


Składniki:
- 500 g mielonej wołowiny
- 2 cebule
- 1,5 czerwonej papryki
- 4 średnie ziemniaki
- 2- 3 ząbki czosnku
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka kukurydzy
- przecier pomidorowy
- ketchup
- przyprawy (sól, pieprz, chili, papryka słodka, oregano, kminek mielony,majeranek, czosnek, cukier)
- 1,5 l bulionu ( lub kostka rosołowa, może być domowa na którą przepis wrzucę później)
Dodatkowo:
- żółty ser
- natka pietruszki

Zaczynamy od wysmażenia mięsa na suchej patelni. Mięso puści tłuszcz na którym będzie się smażyć. Gdy już nie będzie surowe dorzucamy pokrojona w kostkę cebule a po paru minutach pokrojona w kostkę paprykę i smażymy jeszcze chwilę. W  tym czasie podgrzewamy bulion. Zawartość patelni ściągamy łyżką cedzakową tak aby tłuszcz pozostał na patelni i przekładamy do bulionu. Na pozostałym tłuszczu smażymy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Jeżeli tłuszczu jest zbyt mało możemy odrobinę dodać. Pod koniec smażenia dodajemy pokrojony lub przeciśnięty przez praskę czosnek, a po chwili przekładamy całość do bulionu z mięsem. Do garnka dodajemy również opłukaną z zalewy fasolę i kukurydzę a także przecier pomidorowy. Można dodać również koncentrat i/lub ketchup - według smaku. Zupę doprawiamy i gotujemy BEZ PRZYKRYCIA aż ziemniaki będą zupełnie miękkie. Jeżeli zupa jest zbyt wodnista można ją zagęścić odrobiną wody z łyżką mąki pełnoziarnistej - ale niekoniecznie.

Podajemy gorącą posypaną żółtym serem i zieloną pietruszką.

Smacznego!

O.J.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz