piątek, 24 marca 2017

Ziemniak faszerowany warzywami

Danie wbrew pozorom dietetyczne. Niektórzy się zbulwersują - jak to ?! Ziemniak przecież tuczy! Ale nie prawda... Ziemniak w 100 g ma ok 75 kcal( mniej niż np. bób) Ponadto jest zasadotwórczy - sprzyja odkwaszaniu organizmu - lekkostrawny, mają związki obniżające ciśnienie krwi a to tylko kilka z jego wielu zalet! Złą sławę ziemniakom przysporzyły dodatki z którymi je podajemy - panierowany kotlet, sos zagęszczany mąką albo popularne frytki, najlepiej z majonezem. W ten sposób to i sałata utuczy 😉 Ale wracając... Ziemniak faszerowany - jak wszystko inne z serii " faszerowane" może być podany na tysiąc sposobów.  Idąc tropem "przynajmniej jedno w większości warzywne danie dziennie" padło na farsz warzywny. Obawiałam się, że męska część rodziny będzie się domagać mięcha- ale przeżyłam miłe zaskoczenie widząc jak mój luby wcina już 3go ziemniaka i jeszcze się oblizuje😊 Przygotowanie nie jest trudne a efekt na prawdę warty odrobiny pracy, Ponadto taki ziemniak idealnie sprawdzi się jako samodzielne danie, dodatek do mięsa lub alternatywa do chleba przy grillu 😊



Składniki:
- 5 dużych ziemniaków
- 2 marchewki
- 1 papryka
- 1 por ( biała część)
- ok 10-12 pieczarek
- 1 serek philadelphia light
- 1 łyżka stołowa ketchupu
- olej kokosowy do natłuszczenia patelni
- przyprawy ( sól, pieprz, papryka słodka, czosnek, natka pietruszki)

Ziemniaki ( najlepiej młode) dokładnie myjemy i wstawiamy do wrzącej wody. Gotujemy do miękkości sprawdzając widelcem - długość gotowania zależy od wielkości ziemniaka.
Marchewkę i paprykę kroimy w drobna kostkę, pora w półplasterki pieczarki szatkujemy.
Na natłuszczoną patelnie w pierwszej kolejności trafia por i marchewka. Po chwili dodajemy paprykę a na samym końcu pieczarki i razem smażymy. W razie potrzeby podlewamy delikatnie wodą. Dodajemy cały serek philadelphia i łyżkę ketchupu i mieszamy a następnie doprawiamy do smaku.
Ugotowane jeszcze cieple ziemniaki kroimy na pół a następnie delikatnie łyżeczką wydrążamy środek. Posypujemy solą i pieprzem i nakładamy farsz i zapiekamy przez chwilę w piekarniku. ( Można ewentualnie posypać z wierzchu serem). Całość posypujemy natką pietruszki i wcinamy 😊.

O.J.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz