czwartek, 23 marca 2017

Surówka obiadowa z kapusty pakińskiej

Przepis zupełnie podstawowy - chyba każdy zna tą surówkę... i milion jej odmian! Można do niej dodać por, jabłko lub kukurydze. Jadłam wersję na śmietanie i majonezie ale także na jogurcie lub sosie chrzanowym. Jej smak można całkowicie zmienić dodając do przepisu podstawowego jedynie sporą garść koperku. Opcji jest wiele i chyba każdy znajdzie coś dla siebie 😉


Składniki:
- 1 mała lub pół dużej kapusty pekińskiej
- 2 marchewki
- pół cebulki
- sok z cytryny
- jogurt naturalny
- majonez light
- musztarda
- sól i pieprz

Kapustę poszatkować a marchewkę zetrzeć na tarce. Następnie wymieszać z pokrojona drobno cebulką posolić, skropić sokiem z cytryny i poczekać aż trochę zmiękną. Wymieszać z jogurtem, majonezem i musztardą i doprawić do smaku. Odstawić na ok 30 minut do lodówki.

O.J.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz