środa, 22 lutego 2017

Tortilla pełnoziarnista

Już kiedyś podjęłam próbę zrobienia tortilli samodzielnie i ... no cóż. Była zjadliwa ale więcej już jej nie zrobiłam. Z tą tortillą sytuacja ma się zupełnie inaczej i myślę, że nie zamienię już własnej na kupną 😊 Tortilla wyszła dokładnie taka, jaka miała być. Nie za gruba, fajna w smaku - nie mdła, w sam raz! No i co najważniejsze ma tylko 5 składników, a nie całą tablice Mendelejewa.



Składniki na 2 tortille ( 165 kcal/szt)
- 70 g mąki pełnoziarnistej pszennej
- 10 g oliwy dobrej jakości
- szczypta soli
 - 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- ciepła woda (ok 50 ml)

50 g mąki przesiewamy i łączymy z proszkiem, sodą i solą.
Dodajemy oliwy i podlewamy ciepłą wodą. Ciasto powinno mieć konsystencję mniej więcej taka, jak na pierogi. Jeżeli trzeba podsypujemy pozostałą mąką i zostawiamy sobie trochę do posypania blatu. Ciasto dzielimy na 2 kuleczki i rozwałkowujemy na cienki placek. Smażymy na rozgrzanej patelni bez tłuszczu z obu stron aż pojawią się brązowe bąble - ok 2 min z każdej strony. Najlepiej sprawdzić ręką czy placek jest już ok, bo można go szybko przesuszyć... (co nie jest takim znowu dużym problemem bo wówczas nadaje się jako "nachosy" np do salsy awokado - przepis tutaj 😀).
Do gotowej tortilli wkładamy to, na co tylko mamy ochotę. U mnie dziś wersja kanapkowa z serkiem jogurtowym, wędliną i warzywami 😊

O.J.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz