środa, 22 lutego 2017

Dip awokado / salsa awokado

Ani to dip... bo nie kremowy. Ani to salsa - bo nie ma w niej kolendry, ani mango czy ananasa. Ani nawet czerwonej cebuli. Więc jest to nazwijmy polska wariacja na temat salsy awokado 😜 A tak na prawdę brakowało mi czegoś do tarty i łososia. Moje awokado było idealnie dojrzałe i aż prosiło żeby je zjeść. Na balkonie zieleniny pod dostatkiem i tak oto powstał mój pyszny dodatek. Tak pyszny, że zanim  faktycznie został wykorzystany do obiadu podjadałam go z miseczki... shame on me. Ale mąż nie widział 😁

Składniki ( 320kcal):
- 1 awokado
- 5 pomidorków daktylowych
- łyżka oliwy z oliwek
- szczypiorek
- pietruszka
- sok z limonki ( 1 łyżeczka)
- sól i pieprz

Awokado przekrawamy, wyciągamy pestkę ( nóż wbij w pestkę i przekręć) wydrążamy miąższ łyżką i kroimy w kosteczkę. Pomidorki i szczypiorek również kroimy drobno, pietruszkę szatkujemy. Wszystko wrzucamy do miseczkami, dodajemy sok z limonki, oliwę i odrobinę przyprawiamy.
Delikatnie mieszamy aby składniki zachowały swój kształt i nie zrobiła nam się papka 😉.
Podawać możemy z grillowanym łososiem, z pieczywem, z domową tortilla lub nachosami ( np z tego przepisu klik )... tak na prawdę pasuje do wielu rzeczy.

Smacznego!

O.J.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz