środa, 22 lutego 2017

Fit burgery

Burger. No niby tylko kanapka a jednak ludzie oszaleli na jej punkcie! Wersji burgerów jest na prawdę wiele, od klasycznego amerykańskiego cheeseburgera przez śródziemnomorskiego z suszonymi pomidorami do góralskiego z oscypkiem. U mnie dziś opcja prawie klasyczna - lekko odchudzona i na pewno zdrowsza, spróbujcie!


Składniki:
- 150 g mięsa mielonego z indyka (lub innego chudego)
- 0,5 rozbełtanego jajka
- 10 g płatków owsianych
- 15 g mozarelli light 8,5%
- bułka żytnia
- przyprawy (sól, pieprz, czosnek, papryka, musztarda)
- warzywa ( sałata, pomidor, cebula, ogórek kiszony)
- ketchup i majonez light ( tylko sprawdźcie czy on na prawdę jest light czy różni się od zwykłego nieznacznie, mój miał 10 g tłuszczu na 100ml)
- 5g oleju kokosowego do smażenia

Mięso mieszamy z jajkiem, łyżeczką musztardy przyprawami i płatkami owsianymi. Formujemy 2 kotlety i smażymy bez tłuszczu lub na jego niewielkiej ilości. Możemy też ugrillować. Pod koniec smażenia układamy na wierzchu po plasterku mozarelli aby się rozpuściła. Bułkę podpiekamy a warzywa kroimy. Bułkę smarujemy ketchupem i majonezem, układamy na niej kotleta, warzywa i przykrywamy drugą częścią bułki. Jeżeli chcemy zaoszczędzić kalorii z jednej bułki robimy dwa "burgery" - po prostu nie przykrywamy całości tylko zjadamy jak kanapkę 😊

O.J.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz