wtorek, 7 lutego 2017

Sałatka z ryżem i tuńczykiem

Jedna z moich ulubionych... idealnie sprawdza się na imprezę, na kolację albo gdy nie mam już kompletnie pomysłu co przygotować do pracy. Składniki, które są potrzebne do jej zrobienia mam w domu zawsze, więc jest to moja opcja awaryjna ;)


Składniki na 4 porcje ( 250 kcal porcja):
- puszka tuńczyka w sosie własnym
- 125 g ryżu
- 4 jajka
- 4 ogórki kiszone
- puszka kukurydzy
- 50 g jogurtu naturalnego
- łyżka stołowa musztardy
- sól i pieprz, świeża pietruszka ( i szczypiorek jak ktoś ma, u mnie akurat zabrakło ...)

Ryż gotujemy i studzimy, jajka gotujemy na twardo i kroimy drobno. Ogórki kroimy w kosteczkę i odciskamy nadmiar soku, kukurydzę odsączamy. Wszystkie składniki mieszamy razem z jogurtem i musztardą i doprawiamy do smaku. Najlepsza po godzinie w lodówce gdy trochę się przegryzie ;)
Prosta i smaczna! Opcja domowa i na wynos :)

O.J.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz