piątek, 10 lutego 2017

Dietetyczne pulpeciki rybne w sosie jogurtowo-koperkowym

Smak który i mojej przyjaciółce i mężowi kojarzy się trochę ze szkolną stołówką, trochę z barem mlecznym 😜 Z tą stołówką to może i racja... faktycznie gdy byłyśmy małe i chodziłyśmy na obiady do szkolnej stołówki co jakiś czas dostawałyśmy dwie blade kulki w białym sosie- piękne czasy 😂. Trochę za nimi zatęskniłam... stąd dzisiejsze menu.


Składniki 2,5 porcji ( porcja 280 kcal )
- 330 g filetów z chudej ryby ( mintaj/dorsz/panga)
- 1 jajko
- 40 g płatków owsianych
- 1 łyżeczka musztardy
- 200 g jogurtu naturalnego
- 50 g serka philadelphia light lub innego do 5% tłuszczu
- 1/1,5 pęczka koperku
- przyprawy (sól, pieprz, czosnek)

Filety osuszamy papierowym ręcznikiem i sprawdzamy czy nie mają ości - jeżeli maja, to wiadomo co trzeba zrobić ( a umówmy się, te "filety" zawsze mają...). Oczyszczona rybę mielimy w maszynce lub jeżeli ktoś nie posiada to wrzucamy do robota/ blendera czy czegokolwiek co rozdrobni nam to na papkę. Do rozdrobnionej ryby dodajemy jajko, płatki, musztardę, trochę posiekanego koperku i doprawiamy do smaku. Wyrabiamy, lepimy zgrabne pulpeciki ( mi wyszło 11 sztuk) i gotujemy na parze ok 15 min. W tym czasie przygotowujemy sos. Do garnuszka dodajemy jogurt, serek i doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem (można pominąć) i dużą ilością koperku. Powoli podgrzewamy co jakiś czas mieszając aż będzie miał odpowiednią temperaturę. Pulpeciki polewamy sosem i gotowe. U mnie dziś z ziemniaczkami i fasolką szparagową.

Smacznego!

O.J.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz