poniedziałek, 13 lutego 2017

Naleśniki jajeczno - owsiane z wędzonym łososiem

Kocham naleśniki! Na słodko, na słono, na ostro... zapiekane - mniam. Trochę z nimi eksperymentuje aby móc się nimi cieszyć bez wyrzutów sumienia 😊 Wczoraj w nocy wpadł mi do głowy taki pomysł i po prostu nie mogłam go nie przetestować z samego rana! Jako farsz dałam ulubionego przez nas wędzonego łososia, ale nada się tak na prawdę wszystko, na co akurat mamy ochotę 😋


Składniki na 2 naleśniki ( 205kcal):
- 1 jajko
- 1 białko z jajka
- 30 g płatków owsianych
- woda
- szczypta soli
- kropelka oleju

Farsz ( 140 kcal):
- 45 g chudego serka na kanapki
- 50 g łososia wędzonego
- szczypiorek
- pieprz

 Płatki mielimy na mąkę. Jajko i białko roztrzepujemy dodajemy odrobinę soli, zmielone płatki i wody tyle, aby ciasto przypominało konsystencją to na naleśniki. Patelnie rozgrzewamy i przecieramy natłuszczonym ręcznikiem papierowym. Smażymy naleśniki z obu stron.
Gotowe placki smarujemy serkiem, dodajemy odrobinę świeżo zmielonego pieprzu i układamy na nim łososia. Całość posypujemy szczypiorkiem lub rzeżuchą.

Naleśniki można również zwinąć w rulon, pokroić w plasterki i podawać jako przekąskę na imprezie! Są dosyć zwarte i się rozpadają, więc nadają się do tego idealnie 😊

Smacznego!

O.J.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz