Składniki na 2 naleśniki ( 205kcal):
- 1 jajko
- 1 białko z jajka
- 30 g płatków owsianych
- woda
- szczypta soli
- kropelka oleju
Farsz ( 140 kcal):
- 45 g chudego serka na kanapki
- 50 g łososia wędzonego
- szczypiorek
- pieprz
Płatki mielimy na mąkę. Jajko i białko roztrzepujemy dodajemy odrobinę soli, zmielone płatki i wody tyle, aby ciasto przypominało konsystencją to na naleśniki. Patelnie rozgrzewamy i przecieramy natłuszczonym ręcznikiem papierowym. Smażymy naleśniki z obu stron.
Gotowe placki smarujemy serkiem, dodajemy odrobinę świeżo zmielonego pieprzu i układamy na nim łososia. Całość posypujemy szczypiorkiem lub rzeżuchą.
Naleśniki można również zwinąć w rulon, pokroić w plasterki i podawać jako przekąskę na imprezie! Są dosyć zwarte i się rozpadają, więc nadają się do tego idealnie 😊
Smacznego!
O.J.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz