poniedziałek, 13 lutego 2017

Gulasz warzywny z kurczakiem

Gulasz warzywny jest jednym z tych dań, które lądują na naszym stole mniej-więcej raz w tygodniu. Robi się go szybko, jest lekkostrawny, pełen smak i mąż go uwielbia ( chociaż z warzywami jest raczej na bakier, ale powoli to naprawiam 😉) więc zawsze robię na dwa dni i przede wszystkim jest daniem jednogarnkowym, czyli czeka nas po nim mało sprzątania 💓 Danie idealne!

 Składniki:
- 0,5 kg ziemniaków
- 5 marchewek
- 2 papryki
- 400g pieczarek
- 2 cebule
- 0,5 kg piersi z kurczaka
- mały słoiczek koncentratu pomidorowego
- jogurt naturalny (opcjonalnie)
- łyżka oleju kokosowego
- przyprawy ( sól, pieprz, słodka papryka, chili, czosnek, zioła prowansalskie)
- pietruszka do posypania

W dużym garnku/ patelni/ brytfance podgrzewamy olej kokosowy. Cebulę i paprykę kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Solimy i chwilę podsmażamy, w razie potrzeby podlewamy wodą.
Dodajemy pokrojone w półplasterki pieczarki. Marchewkę i ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy do reszty warzyw i przesmażamy. Kurczaka oczyszczamy, również kroimy w kostkę i dokładamy do reszty. Zalewamy wodą ( ok 0,5 l) tak aby było jej prawie na równi ze składnikami ale aby ich nie przykryła. Dusimy pod przykryciem ok, 15 min. Po tym czasie jeżeli ziemniaki są już miękkie dodajemy koncentrat i doprawiamy, zostawiamy jeszcze na chwilkę. Po wyłączeniu gazu zaprawiamy 2 łyżkami jogurtu naturalnego w garnku lub w miseczce. Ja zaprawiam na talerzu ponieważ mąż woli wersję bez jogurtu. Na koniec posypujemy pietruszką i gotowe!

Tak na prawdę można do niego dodać cokolwiek akurat znajdziecie w lodówce, np. cukinię.
Zdaniem mojego męża świetnie pasowałaby do niego wędzona kiełbasa i ma racje! O ile ktoś ma ochotę na bardziej tłuste danie 😉

Spróbujcie koniecznie :)

O.J.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz