Owsianka. Idealna w swej prostocie. Każdy ją zna, nie każdy lubi... ale każdemu wyjdzie na zdrowie.
Można ja przygotować na wiele sposobów. Słodką, wytrawną... na wodzie, na mleku, z jogurtem, opcji jest wiele a dodać możemy do niej niemal wszystko. Płatki owsiane to kolejny składnik, który jest nieodłącznym elementem mojej kuchni... ale o tym innym razem. Dziś proponuje jeden z moich ulubionych pomysłów na owsiankę.
Składniki (306kcal):
- 40 g płatków owsianych błyskawicznych ( mogą być zwykłe, stosuje błyskawiczne z wygody😉)
- 1 średnie jabłko ( ok 130-150g)
- 12g rodzynek
- 70 g jogurtu naturalnego
- pół łyżeczki miodu
- cynamon
Płatki owsiane i rodzynki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na chwilkę. W tym czasie myjemy jabłko, wycinamy środek a następnie ścieramy ze skórką na tarce z grubymi oczkami.
Gdy płatki napęcznieją a rodzynki zmiękną dodajemy jogurt a następnie starte jabłko. Na koniec posypujemy cynamonem i mieszamy z połową małej łyżeczki miodu ( można pominąć jeżeli ktoś ma bardzo słodkie jabłka lub nie przeszkadza mu brak słodyczy).
Ja się właśnie zajadam!
O.J.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz