środa, 8 lutego 2017

Dietetyczne pulpety drobiowo - marchewkowe w sosie pomidorowym

Pulpeciki w sosie pomidorowym... czy jest ktoś kto nie jadł tego w dzieciństwie? Delikatne, mięciutkie .... a teraz także w wersji dietetycznej i trochę zdrowszej - marchewkowej :) Mąż nie mógł się doczekać talerza, kiedy robiłam dla was zdjęcie :) Sprawdźcie koniecznie!


Składniki na 20szt/ 4 porcje ( porcja 285 kcal):
- 450 g marchewki
- 500 g mięsa mielonego z kurczaka lub indyka
- 500g przecieru
- 50 g koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)
- łyżka ketchupu
- przyprawy (sól, pieprz, czosnek, curry, zioła prowansalskie)

Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce z drobnymi oczkami. Dodajemy mięso i doprawiamy do smaku. Wilgotnymi rękoma formujemy 20 zgrabnych pulpecików i gotujemy na parze ok 15 min. W tym czasie przygotowujemy sos. Do garnuszka wlewamy przecier pomidorowy i dodajemy koncentrat ( jeżeli przecier był rzadki) , ketchup, przyprawy i zagotowujemy na małym ogniu. Pod koniec gotowania pulpecików zdejmujemy je z pary, dodajemy do sosu i trzymamy na ogniu jeszcze przez chwilę. Przepis na sos pomidorowy jest na prawdę podstawowy - jeżeli ktoś ma swój sprawdzony na pewno sprawi się równie dobrze.
Pulpeciki podałam z ziemniaczkami i obowiązkową pietruszką. Zjedliśmy ze smakiem 💓

Spróbujcie, warto !

O.J.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz