wtorek, 21 lutego 2017

Gofry jaglane

Gofry 馃挀 Gofry 馃挀 Gofry 馃挀 Jak ich nie kocha膰? Kojarz膮 si臋 z latem i pla偶膮.. Lato bez gofra to jak lato bez s艂o艅ca. Zawsze najbardziej lubi艂am z owocami ale prawda jest taka, 偶e zjad艂abym pewnie ze wszystkim... U mnie gofry zazwyczaj wygrywa艂y z lodami 馃榿 Chocia偶 w wyniku braku moich umiej臋tno艣ci w podejmowaniu decyzji na co mam najwi臋ksz膮 ochot臋 w danym momencie zdarzy艂o mi si臋 je艣膰 gofry z lodami... i owocami... i polewa...jednocze艣nie 馃榿no co zrobi膰. Taka s艂abo艣膰 馃槣 Wczoraj wieczorem tak za mn膮 chodzi艂o s艂odkie, 偶e wiedzia艂am i偶 dzi艣 b臋dzie 艣niadanie na s艂odko. Musia艂o by膰 :) a 偶e pilnowa膰 si臋 trzeba a w domu tyle zdrowych rzeczy postanowi艂am co艣 wymy艣li膰 i tak oto powsta艂y te pyszne i bardzo syc膮ce gofry ... mo偶e by膰 lepiej?



Sk艂adniki 7-8 szt ( ok  110-130 kcal/ szt)
- 140 g m膮ki jaglanej / kaszy jaglanej
- 20 g m膮ki ziemniaczanej lub nies艂odzonego budyniu 艣mietankowego
- 2 jajka
- 艂y偶eczka proszku do pieczenia
- ok 150-200 ml mleka 1,5%
- 10 g oleju kokosowego
- 艂y偶eczka cukru/ ksylitolu/ stevii (mo偶na pomin膮膰)
- szczypta soli

Po pierwsze - m膮ka jaglana. Niestety kupione m膮ki mog膮 by膰 gorzkie, wi臋c proponuje zrobi膰 w艂asn膮 :) Banalna sprawa! Kasz臋 tak jak przed ugotowaniem dok艂adnie p艂uczemy a偶 woda b臋dzie czysta, a nast臋pnie przelewamy wrz膮tkiem i zn贸w letni膮 wod膮. Zostawiamy do dok艂adnego wyschni臋cia - mo偶na sobie pom贸c piekarnikiem. Nast臋pnie mielimy w m艂ynku do kawy czy innym super urz膮dzeniu, przesiewamy i zamykamy szczelnie w s艂oiku.

Oddzielamy bia艂ka od 偶贸艂tek, bia艂ka ubijamy na sztywno ze szczypt膮 soli a 偶贸艂tka ucieramy z cukrem ( je偶eli dodajemy) lub od razu dodajemy do przesianych m膮k z proszkiem do pieczenia. Nast臋pnie dodajemy p艂ynny olej kokosowy i mleko i mieszamy. Nast臋pnie delikatnie dodajemy ubit膮 pian臋 z bia艂ek. Konsystencja powinna by膰 do艣膰 g臋sta, bardziej ni偶 ciasto nale艣nikowe ale nie wymagaj膮ca rozprowadzania ciasta 艂y偶k膮 po gofrownicy. Powinno si臋 艂adnie rozla膰.
Pieczemy w mocno nagrzanej gofrownicy ok 3 min.

Ja poda艂am gofry ze 艣wie偶ymi owocami i jogurtem naturalnym ze stevi膮 i cynamonem. Idealnie pyszne i zdrowe 艣niadanie!

O.J.


Brak komentarzy:

Prze艣lij komentarz