piątek, 17 lutego 2017

Dietetyczna tarta na spodzie z kaszy jaglanej

Przypomniał mi się ten przepis dzisiaj gdy zastanawiałam się z czym podać łososia... Ostatni raz tartę jaglaną robiłam ze 2 lata temu i zastanawiam się, czemu tak dawno?! Jest to na prawdę fajny pomysł na obiad a przy tym dietetyczna alternatywa dla standardowego kruchego ciasta. Kasza jaglana wymaga trochę zabawy, ale ma kilka dużych plusów. Pomijając najważniejszy fakt jakim są właściwości prozdrowotne kaszy jaglanej (jest jedną z najzdrowszych kasz!) porcja takiej tarty jest o wiele bardziej sycąca niż tej z ciasta kruchego + po prostu nie może się nie udać. Jest zbyt prosta do zrobienia by było miejsce na zepsucie czegoś 😊



Składniki na 6 kawałków (220 kcal/porcja)

          Spód:
- 150 g suchej kaszy jaglanej
- 2 jajka
- przyprawy (u mnie sól i pieprz, ale może być cokolwiek lubicie)

         Farsz:
- 3 jajka
- 80 g serka kanapkowego chudego
- średnia cebula
- por (biała część)
- papryka czerwona ( nie za duża)
- 30g oliwek czarnych
- ser feta (u mnie wersja light )
- przyprawy ( sól, pieprz, czosnek, zioła prowansalskie)
- olej kokosowy

Zaczynamy od kaszy, którą aby ta nie była gorzka należy dokładnie wypłukać pod ciepłą wodą. Płukać należy tak długo aż przelatująca przez kaszę woda będzie czysta. Następnie zalać kaszę wrzątkiem i zostawić na dwie minuty. Po namoczeniu przełożyć do garnka ze świeżą, wrzącą wodą ( można delikatnie osolić) i gotować przez ok 15 min aż będzie miękka. Ugotowaną kaszę przełożyć do miski i przestudzić. Gdy będzie letnia dodać dwa całe jajka, przyprawy i dokładnie wymieszać, najlepiej ręką aż powstanie dość kleista masa. Piekarnik nastawić na 200 stopni. Wykleić powstałą masą formę do tarty ( silikonowej nie trzeba niczym smarować, jeżeli macie zwykłą koniecznie przesmarujcie tłuszczem gdyż ciasto mocno przywiera). Podpiekać w nagrzanym piekarniku z termoobiegiem ( jak nie ma to nie szkodzi) około 8 min i wyjąć.

Zabieramy się za farsz do naszej tarty. Paprykę, cebulę i pora kroimy drobno i podsmażamy na odrobinie oleju kokosowego aż zmiękną. Jeżeli trzeba podlewamy wodą. Oliwki kroimy w plasterki a fetę w drobną kosteczkę. Jajka wbijamy do miski i roztrzepujemy razem z chudym serkiem aż nie będzie grudek. Doprawiamy ulubionymi przyprawami.

Na spód od tarty wykładamy podsmażone warzywa, pokrojone oliwki i fetę i zalewamy masą jajeczną. Ostrożnie wkładamy do piekarnika i pieczemy w 200 stopniach aż masa jajeczna się zetnie ( ok 20 min).

Do tarty można przygotować dowolny sos lub tak jak u mnie podać ją z łososiem i salsą z awokado 😋 ( przepis znajdziesz tutaj) mniam!

O.J.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz