wtorek, 25 lipca 2017

Pełnoziarniste pierogi z kaszą gryczaną i pieczarkami

Nie wiem co mnie naszło, że postanowiłam się zabrać za pierogi. Po świątecznym lepieniu obiecalam sobie, że następne najszybciej za rok na kolejne świeta! A jednak... W takiej wersji u mnie w domu po raz pierwszy i już wiem, że nie ostatni. Farsz robi się szybko a co do klejenia... no to już kwestia wprawy :) Niemniej uważam, że warto :)

Pierogi podałam na dwa sposoby: z domywm sosem czosnkowym oraz ekspresowym sosem grzybowym *.


Składniki na farsz:
- 500 g pieczarek
- 2 cebule
- 200 g suchej kaszy gryczanej palonej
- ząbek czosnku
- oliwa z oliwek
- łyżka domowej bulionetki (przepis)
- łyżka ketchupu
- przyprawy ( sól, pieprz, czerwona słodka papryka)

Składniki na ciasto:
- ok 400 g mąki pełnoziarnistej pszennej ( lub pomieszana pełnoziarnista ze zwykłą)
- 1- 1,5 szklanki gorącej wody (zależy ile wchłonie mąka)
- szczypta soli
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek

Kaszę gotujemy na sypko. Cebule i pieczarki kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę. Delikatnie solimy i czekamy aż się zeszkli. Następnie dodajemy pieczarki i smażymy aż całkowicie pozbędziemy się wody. Pod koniec dodajemy przecisnięty przez praskę czosnek. Dodajemy kaszę, łyżkę ketchupu, bulionetkę i doprawiamy do smaku. Mieszamy i zdjemujemy z kuchenki.

Ciasto: Do miski wsypujemy mąkę ( odkładamy ok. pół szklanki na podsypanie). Dodajemy szczypte soli, oliwę z oliwek i powoli dodajemy gorącą wodę. Mieszamy nożem, dopóki nie przestanie parzyć a następnie przekładamy na podsypany mąką blat i zagniatamy aż będzie gładkie i elastyczne. Dzielimy na mniejsze porcje, a nieużywane aktualnie ciasto ( a także gotowe już pierogi) trzymamy pod ściereczką aby nie wyschły. Ciasto wałkujemy dość cienko, wycinamy i wykładamy farsz. Dokładnie zaklejamy i gotujemy we wrzątku z odrobiną soli ok. 3 min od wypłynięcia na powierzchnie. Odcedzamy i zostawiamy do wystygnięcia. Uwaga!! - nie układajmy jednego na drugim dopóki nie wystygną bo mogą się posklejać!

Z podanej ilości wyszły mi 63 sztuki a czego zostało jeszcze troche farszu, z którym na pewno coś wymyślę :)

Smacznego :)

O.J.

* eskpresowy sos grzybowy: 6 kostek domowego wywaru z grzybów ( suszone grzyby gotujemy aż uzyskamy wywar, studzimy i mrozimy w pojemnikach na lód) wrzucamy na patelnie, dodajemy łyżeczkę domej kostki bulionej oraz łyżeczkę serka kanapkowego chudego i energicznie mieszkamy. Gdy zacznie delikatnie bulgotać na patelnie dokładamy pierogi. Po chwili powinny wchłonąć sos.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz