sobota, 6 maja 2017

Dietetyczna pieczeń rzymska / Klops z jajkiem

Przepis, który w w moim domu jest już od dobrych 6 lat... Sprawdza się fantastycznie na wszelkiego rodzaju imprezy, wielkanocne śniadania, codzienny obiad i oczywiście na kanapki. Równie dobre na ciepło jak na zimno. W przygotowaniu nie jest bardziej pracochłonne niż zwykłe mielone - po prostu musicie spróbować !


Składniki:
- ok 1kg mięsa mielonego ( u mnie z kurczaka i mieszane, ale najlepiej sprawdzało mi się mięso z indyka - którego tu niestety nie można dostać...)
- 5 jajek (4 ugotowane na prawie twardo i 1 surowe)
- 2 łyżki płatków owsianych
- 1 czubata łyżeczka musztardy
- przyprawy (sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka, cebula w proszku ew przyprawa do mięs lub inna ulubiona)

Mięso mieszamy z przyprawami, surowym jajkiem i płatkami owsianymi. Blaszkę keksówkę wykladamy papierem do pieczenia i na dno wykladamy trochę mięsa. Układamy ugotwane jajka jedno za drugim i przykrywamy resztą mięsai dokładnie ubijamy aby nie było żadnych dziur. Przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do nastawionego na 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok 35 min, po tym czasie zdejmujemy folię i zostawiamy na jeszcze 10-15 min. Wyjmujemy z piekarnika, odlewamy wytopiony tłuszcz i wodę i odstawiamy na chwilę. Podajemy z chlebem lub ziemniakami i wazrywami na obiad. U mnie z pieczonymi szparagami (przepis tutaj)

Smacznego!

O.J.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz