wtorek, 14 lutego 2017

Ciasto bananowo - czekoladowe bez mąki


Ciasto a jednak ciasteczka 😍... To zależy tylko od tego, jak je pokroicie  Z racji walentynek z gotowego ciasta powycinałam serduszka foremką do pierniczków. Normalnie pewnie pokroiłabym ciasto w kosteczkę i patrzyła jak znika... ciasto robi się ekspresowo. Dosłownie 5 min 😉





Składniki:
- 2-3 dojrzałe banany
- 2 jajka
- ok 100-130g niesłodzonego kakao
- 3 łyżki ksylitolu
- 2-3 łyżki mleka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 g gorzkiej czekolady

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Banany rozgniatamy, dodajemy do nich jajka, kakao, cukier, mleko i proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy. Czekoladę siekamy, dodajemy do masy i mieszamy. Można dodać pokruszone orzechy jeżeli ktoś ma ochotę...Całość wylewamy na silikonową formę ( standardową tortownicę lub mniejszą kwadratową). Jeżeli nie macie może być zwykła wyłożona papierem do pieczenia. Pieczemy około 30 min, wyjmujemy i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Następnie jeżeli chcemy zrobić ciasteczka bierzemy foremkę do pierniczków i ostrożnie wycinamy. Ciasto jest ciężkie i wilgotne i zapewne zostanie w foremce. Delikatnie je wyjmujemy aby nie pokruszyć. Całość posypałam cukrem pudrem co nie jest konieczne ( dla mnie ciasteczka były wystarczająco słodkie, ale wiem że dla męża niekoniecznie).

Polecam!

O.J.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz