wtorek, 7 lutego 2017

Budyń jaglano - bananowy z sosem z owoców leśnych

Właściwie to się zastanawiam czy
to jeszcze śniadanie... czy już deser?
Nadaje się i na jedno i na drugie. Słodki, owocowy... i bardzo sycący. Da nam dużo energii na start :)
Budyń jaglany nie jest niczym nowym, przepisów na niego są w internecie setki. Każdy znajdzie coś, co mu odpowiada. Oto moja propozycja...

Składniki (300kcal):
- 50 g kaszy jaglanej
- 50 g banana
- 50 g malin
- 3 g borówek
- 0,5 szklanki mleka
- 1 szklanka wody
- łyżeczka soku z cytryny
- słodzidło (u mnie to była stevia, ale jeżeli komuś nie straszne są kalorie może dodać miód bądź cokolwiek czego używa)
 

W małym garnuszku zagotowujemy wodę z mlekiem i wsypujemy kaszę jaglaną. Gotujemy do miękkości. Warto spróbować w międzyczasie czy kasza jest już ok. Lepiej żeby była trochę rozgotowana niż za twarda. Gdy kasza się gotuje przygotowujemy sos : blendujemy maliny i borówki z sokiem z cytryny na w miarę gładki sos.
Pod koniec gotowania kaszt dodajemy słodzidło i mieszamy, a następnie blendujemy razem z bananem na gładką - budyniową masę. Należy to zrobić dokładnie aby nie pływały nam żadne jaglane grudki a konsystencja była przyjemnie kremowa. Jeżeli budyń jest zbyt gęsty, należy dodać wody lub mleka. Jeżeli jest trochę zbyt rzadki niż byśmy chcieli należy spokojnie poczekać. W miarę jak będzie stygł będzie również gęstnieć :) Budyń przelewamy do miseczek, polewamy sosem i wcinamy. Można go zjeść na ciepło, albo zapakować do pojemniczka i zabrać ze sobą - na zimno równie pyszny :)

Polecam!

O.J.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz