środa, 20 września 2017

Zupa krem z pieczonej papryki, z dodatkiem pieczonego czosnku i pomidorów

Właściwie wszystko zostało napisane w tytule :) Pyszna kremowa zupa, bardzo aromatyczna i pachnąca latem... Nie da się jej nie lubić.



Składniki:
- 1 kg czerwonej papryki
- 1 puszka pomidoró krojonych lub 4 świeże obrane ze skórki
- 8 ząbków czosnku ( mozna mniej)
- 2 małe cebulki
- 0,5 l bulionu warzywnego
- oliwa z oliwek
- 100g serka śmietankowego light ( do 5% tłuszczu)
- sól i pieprz, ulubione zioła

Papryki myjemy, kroimy na połówki i usuwamy gniazda nasienne. Nasmarowujemy je oliwą z oliwek i układamy na blaszce skórką do dołu. Wstawiamy do nagrzenego na 190 stopni piekarnika i pieczemy godzinę. W połowie pieczenia obracamy je skórką do góry a na blaszke dokładamy przekrojone na pół cebulki i ząbki czosnku w łupinach ( dobrze zawinąć je w folie spożywczą przed pieczeniem). Upieczone papryki i cebulke przekładamy do miski i zakrywamy folią,  odstawiamy do wystygnięcia.
Jeżeli mamy świeże pomidory należy je teraz przygotować: sparzyć i obrać ze skórki a następnie pozbyć się twardych części i pokroić w kosteczkę. Przesmażyć na oliwie z oliwek aż będą miękkie a woda z nich odparuje.
Wystudzoną paprykę obieramy ze skórki. Wkładamy do garnka, dodajemy wcześniej przygotowane pomidory ( lub te z puszki) i wyciskamy upieczony czosnek. Zalewamy bulionem i od razu dodajemy serek. Na średnim ogniu podgrzewamy wszystko razem mieszając, aż serek się rozpuści. Doprawiamy do smaku a na koniec blendujemy na gładki krem. Podajemy z kroplą oliwy z oliwek i grzanką.

Smacznego :)

O.J.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz