
Składniki:
- 1 kg mięsa mielonego ( u mnie drobiowe i wieprzowo-wołowe chude)
- 3 cebule
- 2 puszki czerwonej fasoli
- 1 puszka kukurydzy
- ok. 550 ml passaty pomidorowej
- 1 papryka czerwona
- 5 małych marynowanych papryczek chili ( świeża byłaby lepsza ale marynowane bardzo dobrze się sprawdziły)
- 4 ząbki czosnku
- przyprawy ( sól, pieprz, kumin, papryka słodka, chili - u mnie 2 rodzaje, czosnek, oregano)
Mięso smażymy na patelni bez tłuszczu ( jeżeli robimy z samego drobiowego warto dodać odrobinę). Do mięsa dodajemy pokrojoną w kostkę cebule i smażymy aż zmięknie. Mniej więcej w połowie dodajemy pokrojony i przetarty czosnek oraz paprykę pokrojoną w kostkę. Smażymy jeszcze chwilę razem i przekładamy do garnka. Następnie zalewamy całość passatą pomidorową, dodajemy pokrojone chili wraz z pestkami, odsączoną i opłukana fasole i kukurydzę i mieszamy. Doprawiamy dość mocno kuminem, pieprzem, chili i pozostałymi przyprawami. Warto sprawdzić poziom ostrości :) Gotujemy jeszcze przez kilka minut. Podajemy z ugotowanym ryżem, podpieczoną tortillą ( może być pełnoziarnista, przepis znajdziesz tutaj ) lub nachosami.
Smacznego!
O.J.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz